Skip to main content

Baş ağrıları, birincil ve ikincil olarak ayrılmıştır. Migren ise birincil baş ağrılarında sıklıkla kişilerin yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bu haftaki yazımızda migren hakkında merak edilenlere değindik. Yazımın içeriğinde; Migren tanısı nasıl konulur?, Migrenin tedavisi var mıdır?, Migreni önlemek için ne yapabilirim?, Migrenin nedenleri nelerdir?, Migreni neler tetikler?, Migrene ne sebep olur?, Migrenin tedavisi var mı? gibi migren tedavisi hakkında soruların cevaplarına erişebilirsiniz.

Migren Nedir?

Migren, sürekli ve şiddetli baş ağrıları ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Migren ataklarına baş ağrısının yanı sıra kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet ve bulantı gibi semptomlar da eşlik eder. Migren en yaygın baş ağrısı türlerinden biridir. Stres, genetik faktörler, uyku bozuklukları, dehidrasyon ve sağlıksız beslenme migrenin nedenleri arasındadır.

Migren Çeşitleri Nelerdir?

Migren, semptomları ve şiddeti değişkenlik gösteren bir baş ağrısıdır. Türleri arasında auralı migren, kronik migren, hemiplejik migren, beyinsapı auralı migren, göz migreni, abdominal migren, sessiz migren, vestibüler migren yer alır. Migrenin türü ve tedavisi yaşanan semptomlara göre belirlenir. Genel olarak insanlarda en sık görülen migren çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Auralı Migren: Klasik migren olarak da adlandırılan auralı migrende baş ağrısından önce geçici nörolojik belirtiler vardır. Yüzde 30 kadar yaygındır.

Aurasız Migren: En yaygın migren türü olan aurasız migren şiddetli baş ağrısı ataklarıyla ilişkilidir. Baş ağrısı genellikle tek taraflı ve zonklayıcıdır. Bulantı, kusma ve ışığa karşı hassasiyet gibi yan etkiler baş ağrısına eşlik edebilir.

Kronik Migren: Düzenli olarak baş ağrısına neden olan migren türü kroniktir. Kronik migren yaşamı olumsuz etkiler. İyileşme için migren tedavisi gereklidir. Kronik migren genetik yatkınlık ve stres gibi faktörlerle ilişkilendirilmiştir.

Göz Migreni: Retinal migren olarak da adlandırılan göz migreni, geçici görme kaybına neden olabilir. Göz migreni bir gözde hassasiyete neden olur ve ardından baş ağrısı atakları başlar.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Milyonlarca insanın ortak sorunu olan migrenin ana belirtisi yoğun ve şiddetli bir baş ağrısıdır. Ağrı genellikle orta ila şiddetli arasında değişir ve başın bir veya iki tarafını etkiler. Şiddetli baş ağrısından önce migren belirtileri de yaşam kalitesinin düşmesine yol açar ve kişilerin kendilerini rahatsız hissetmelerine neden olur. Migren belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Bulantı ve kusma,
  • Yüksek seslere ve ışığa karşı hassasiyet,
  • Aura değişiklikleri,
  • Dalgalanan veya geçici görsel rahatsızlıklar,
  • Yorgunluk ve
  • Odaklanma sorunu migren belirtileri arasında yer alır.

Migren Neden Olur? Migreni Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Migren, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Günlük çevresel faktörler, aktiviteler, beslenme alışkanlıkları ve genetik yatkınlık migrenin başlıca nedenleridir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte migren nedenleri genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Genetik yatkınlık migrenin birincil nedeni olarak kabul edilir.
  • Serotonin gibi kimyasallardaki dengesizlikler migrene neden olur.
  • Ani hava değişiklikleri, parlak ışıklara ve yüksek seslere maruz kalma, güçlü kokular gibi çevresel faktörler migren ataklarına neden olur.
  • Menstrüasyon, hamilelik ve menopoz gibi hormonal değişiklikler migren ataklarının artmasında etkiye sahiptir.
  • Sağlıksız beslenme; işlenmiş gıdalar, çikolata ve kafein gibi yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi migren ataklarını tetikler.
  • Stres, yorgunluk ve uykusuzluk gibi faktörler migrenin başlıca tetikleyicileri arasındadır.

Migren Atakları Ne Kadar Sürer?

Migren atakları 4 saat ile 72 saat arasında sürebilir. Genel olarak bir migren atağının süresi baş ağrısının şiddetine, migren tedavisine, fiziksel sağlığa ve migrenin nedenlerine bağlıdır. Migren atağı geçiren kişilerin kendileri için en uygun olan tedavi seçeneklerini hızla değerlendirmeleri önerilir.

Migren Aurası Nedir?

Migren aurası, migren atakları öncesinde ve sırasında yaşanan nörolojik belirtilerdir. Çoğu insanda migren aurası baş ağrısından 1 saat öncesine kadar sürer. Migren aurası yaşayan kişiler için bu belirtiler baş ağrısının yakında başlayacağının bir işaretidir. Yaygın migren aurası türleri arasında karıncalanma, uyuşma, görme bozuklukları, ışığa ve sese karşı hassasiyet yer alır.

Migren Riskli mi?

Migren temelde yaşam kalitesini olumsuz etkileyen nörolojik bir hastalıktır. Migrenle ilişkili riskler ve komplikasyonlar genellikle migren atakları tedavi edilmediğinde ortaya çıkar. Uzun süreli baş ağrısı kronik migrene, depresyona, uyku bozuklukları ve sosyal izolasyona yol açar. Migrenin yaşam üzerinde doğrudan etkisi vardır. Bu nedenle yaşam kalitesini korumak, kronikleşmeyi önlemek için profesyonel yardım alınmalı ve migren tedavileri değerlendirilmelidir.

Migren Tanısı Nasıl Konur?

Migren nörolojik bir hastalıktır. Bu nedenle hastanın öyküsü ve fizik muayenesine dayanarak bir uzman tarafından teşhis edilir. Migren tanısı için öncelikle hastanın semptomları değerlendirilir. Baş ağrılarının sıklığı ve şiddeti öğrenilir. Daha sonra genetik yatkınlık araştırılır. Nörolojik muayene sırasında refleksler, kas gücü ve duyusal fonksiyonlar kontrol edilir. Bunların dışında Uluslararası Baş Ağrısı Derneği’nin migren tanısı için belirlediği kriterler göz önünde bulundurulur. Migren tanısı için değerlendirilen kriterler aşağıdaki gibidir:

  • En az 5 baş ağrısı atağı
  • Baş ağrısının 4 ila 72 saat aralığında devam etmesi
  • Orta veya şiddetli yoğunlukta baş ağrısı
  • Baş ağrısına eşlik eden kusma, bulantı, ışığa karşı hassasiyet gibi faktörler

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Migren ağrılarını dindirmek ve tedavi etmek için birçok yöntem kullanılmaktadır. Migrenin şiddetine, sıklığına ve tipine göre tedavi uygulanır. Düzenli uyku ve beslenme migren semptomlarını hafifletmek için uygulanan tedavilerin temelini oluşturur. Bunun dışında migren tedavisinde ağrı kesiciler, dinlenme, soğuk kompresler, duş, masaj gibi evde uygulanabilecek yöntemler ve enjeksiyonlar yer almaktadır.

Migren nasıl geçer?
Hangi besinler migren ataklarına neden olur?
Migren nasıl anlaşılır? Kişi migren olduğunu nasıl anlar?
Baş ağrıları şiddetli ve tekrarlıyorsa migren başlangıcına işaret ediyor olabilir.
Migren kendi kendine geçer mi?
Migren hangi durumlarda tetiklenir?
Migren ağrısı ne kadar sürer?
Migren atağını ne durdurur?
Migren kalıtsal mıdır?
Çocuklarda migren görülebilir mi?
Migren kalıcı beyin hasarına neden olur mu?