Bu haftaki yazımızda glutatyon tedavisine değindik. Son zamanlarda glutatyon serumu cilt bakımı ve bağışıklık güçlendirme için tamamlayıcı bir tedavi olarak sıklıkla tercih ediliyor. Yazımızın içeriğinde; Glutatyon nedir, ne işe yarar? Glutatyon eksikliği nasıl belli olur? Glutatyon tedavisi nasıl yapılır? Glutatyon serum fiyat ne kadar? gibi soruların cevaplarını bulabiliriz. İyi okumalar dileriz.
Glutatyon Nedir?
Glutatyon, karaciğerde üretilen sistein, glutamat ve glisin amino asitlerinden sentezlenen bir antioksidandır. Hücrelerin içinde bulunan glutatyon, vücuda zarar veren moleküllerle savaşarak antioksidan işlevini yerine getirir. Vücudun direncini güçlendiren glutatyon, bazı hastalıkların tedavisinde de tercih edilmektedir.
Glutatyon Tedavisi Nedir?
Glutatyon tedavisi, vücuda doğrudan glutatyon verilmesidir. Temel olarak glutatyon tedavisi bağışıklık sistemini güçlendirir, doku oluşumuna ve onarımına yardımcı olur. Glutatyon vücuda serum yoluyla ve ağızdan tablet tüketimi ile takviye edilir. Mideden alınan glutatyonun midedeki enzimler tarafından parçalanma ihtimali yüksek olduğu için serum yoluyla alınması tavsiye edilir.
Glutatyon Serum Ne İşe Yarar?
Hastalıkların iyileşmesinde rol oynayan glutatyon, son zamanlarda cilt bakımı için de sıklıkla tercih edilmektedir. Cildin parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlayan glutatyon, anti-aging özelliği ile cilt bariyerinin korunmasına ve kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
Glutatyon Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Glutatyon eksikliği vücuttaki antioksidan seviyelerinin düşmesine ve hücresel stresin artmasına neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Düşük glutatyonun belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
- Uyku sorunları
- Anemi
- Enfeksiyon
- Yorgunluk
- Beyin sisi
- Hafıza sorunları
- Karaciğer problemleri
- Oksidatif stres ve hücresel hasar
Glutatyon Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Glutatyon tedavisi kişilerin sağlık durumlarının bir uzman tarafından incelenmesi ile serum ve ağızdan tablet şeklinde uygulanmaktadır. Genellikle tedavide en etkili yöntem damardan glutatyon serumu uygulamasıdır. Uygulama sırasında kişilerin ihtiyacı olan dozda ve seansta glutatyon verilir.
Glutatyonun Faydaları
Glutatyon vücutta önemli ve güçlü bir antioksidandır. Araştırmalara göre düzenli glutatyon tedavisi karaciğer hastalığını, safra kesesini iyileştirmekte ve Parkinson hastalığı gibi birçok rahatsızlığın semptomlarının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Bağışıklık fonksiyonunu destekleyen glutatyon faydaları ise şu şekilde özetlenebilir:
- İnsülin direncini artırır.
- Cilt lekelerini ve kusurlarını iyileştirerek cildi canlandırır.
- Enzimlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
- Kan akışını hızlandırır ve kasların güçlenmesine katkı sağlar.
- Erkeklerde sperm hareketliliğini artırır.
- Karaciğerdeki toksinler temizlenir.
Glutatyon Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Glutatyon; vücudun serbest radikallerden, peroksitler gibi reaksiyona giren oksijen türlerinden, kanserojenlerden ve zararlı yabancı, hücreye zarar veren bileşiklerden sağlıklı bir şekilde arınmasını sağlayarak fonksiyonların düzenlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle hastalıkların semptomlarını hafifletmek için tamamlayıcı ve alternatif tıp olarak tercih edilmektedir. Glutatyon tedavisinin iyi geldiği hastalıklar ise şu şekildedir:
- Karaciğer yağlanması
- Diyabet
- Periferik arter hastalığı
- Parkinson hastalığı
- Otoimmün hastalıkları
- Solunum sistemi rahatsızlıkları
- Kalp hastalıkları
- Hepatit
- Alzheimer
Glutatyon Hangi Besinlerde Bulunur?
Glutatyon doğrudan besinlerin içerisinde bulunmaz ancak bazı gıdalar vücudun glutatyon üretimini artırmak için gerekli olan maddeleri içerir. Glutatyon sentezine fayda sağlayan besinler ise aşağıdaki gibidir:
- Avokado, kuşkonmaz, sarımsak,
- Brokoli, brüksel lahanası, ıspanak,
- Havuç, patates, biber ve
- İşlenmemiş et glutatyon seviyelerinin artırılmasına yardımcı olan besinler arasındadır.
Glutatyon Zararları & Yan Etkileri
Glutatyonun yan etkileri kramp, şişkinlik ve çok fazla glutatyona bağlı olarak çinko seviyesinin düşmesidir. Genel olarak glutatyon tedavisinin riskli bir yan etkisi yoktur. Kişinin ihtiyaç duyduğu glutatyon dozu vücuda zarar vermez. Ancak her ihtimale karşı glutatyon tedavisi öncesi uzmana rahatsızlıklar, takviyeler ve alınan ilaçlar hakkında kapsamlı bilgi verilmelidir.
Glutatyon Tedavi Fiyatı
Glutatyon fiyatları 2000 TL ile 4000 TL arasındadır. Glutatyon tedavi maliyetleri merkeze, seans sayısına ve uygulamanın kalitesine göre değişen rakamlara sahiptir. Glutatyon serumu fiyat açısından tabletlere göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıntılı glutatyon fiyatları hakkında bilgi almak için ilgili merkez ile iletişime geçilmesi tavsiye edilir.
Dr. Eren Ünal özel muayenehanesinde kişiye özel cilt gençleştirme ve yenileme tedavileri sunuyor. Tedaviler hakkında daha fazla bilgi için Mezoterapi, Saç Mezoterapisi, Eksozom Kök Hücre Tedavisi, Paris Işıltısı, Ameliyatsız Yüz Germe, Leke Tedavisi gibi hizmet sayfalarımızı inceleyebilir; detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Günlük alınması gereken standart bir glutatyon seviyesi yoktur. Ancak ortalama olarak insanlar günde 250-1.000 miligram arasında glutatyon alırlar.
Glutatyon eksikliği birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir, ancak en yaygın nedenler arasında yaşlanma, yetersiz beslenme, genetik faktörler, ilaçlar, stres, kanser, diyabet, Parkinson hastalığı ve hepatit gibi durumlar yer alır.
Vücutta uzun süreli glutatyon eksikliği kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına, safra kesesi taşlarının büyümesine, bağırsak iltihabına, gıda emiliminin azalmasına, bağışıklığın düşmesine, zihinsel bozukluğa ve vücut direncinin düşmesine yol açabilir.
Günlük alınması gereken glutatyon miktarına muayene sonrası uzman tarafından karar verilir.
Glutatyon, etkili bir araştırma olmadığı için hamile ve emziren kadınlar için önerilmez.
Glutatyon serumu tek seansta etki eder. Ancak vücut sağlığına bağlı olarak seanslar düzenli olarak tekrarlanabilir.
Glutatyon tedavi ücreti 2000-4000 TL arasındadır.